400 g brambor
150 g hladké mouky
sůl, sádlo
Očištěné a umyté brambory uvaříme ve slupce. Scedíme, oloupeme, na jemno nastrouháme na struhadle nebo pomeleme na masovém mlýnku (myslím, že mamka používá přebytky uvařených brambor :-) ). Brambory smícháme s moukou. Na pomoučené desce vytvarujeme váleček a pokrájíme ho na rovnoměrná kolečka, která vyválíme na tenko do velikosti dezertního talířku. Pečeme na sucho na rozehřáté plotně. Upečené lokše ukládáme na sebe a mastíme po jedné straně rozehřátým sádlem (nejlépe husím, ale myslím, že i máslo nic nezkazí).
Lokše se můžou podávat jako příloha k husičce, kachně nebo i jako hlavní jídlo tak, že je naplníme pomletým mákem smíchaným s cukrem nebo je natíráme švestkovými povidly a zarolujeme.
Dobrou chuť. :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat